Logo Hapjes en Hakken
  • Home
  • Berichten
  • Rubrieken
  • Over H&H
Weetlust
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Inspirerende boeken
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Smaakvolle kunst
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Verrukkelijke adressen
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Mans moestuin
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Mooie producten
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Heerlijke wijnen
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Etenswaardigheden
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Prachtige combinaties
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Vergelijkende wijs
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Recept recensies
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››

WP_Post Object ( [ID] => 4649 [post_author] => 2 [post_date] => 2022-10-27 22:33:36 [post_date_gmt] => 2022-10-27 20:33:36 [post_content] => Het blijkt dat in tijden van crisis of stress men terug verlangt naar smaken van vroeger. Voor mij is lever met spek en uien er één van. M’n moeder deed er wel een andere saus bij, maar bij mij thuis werd vroeger ook geen wijn gedronken. Inmiddels is zelfs m’n moeder om en laat ze zich graag verwennen met een mooi glas en vast ook door deze geweldige rode wijnsaus! Deze Barbera ging er uitstekend bij. Hij is van hetzelfde mooie, en klassieke huis als de Barolo. Dat de wijnmaker trots is op deze wijn is volkomen terecht. Rijpe zoetzure kersen, vanille en specerijen kenmerken deze wijn die 24 maanden houtrijping heeft gehad op Frans eikenhouten vaten waarvan een kwart nieuw. Onderstaande rode wijnsaus is niet moeilijk, maar kost wel tijd om hem te maken. Dat komt vooral door de kalfsjus die je eerst moet maken. Deze kunt je ook tevoren maken of  in grote hoeveelheden en invriezen. Dan heb je altijd in relatief korte tijd een geweldige saus klaar. Wat mij betreft is het echt meer dan de moeite waard. Het recept is grotendeels gebaseerd op een recept uit één van de boeken van Joris Bijdendijk, de chefkok van zowel het Rijks als Wils  in Amsterdam. Mijn versie past echter beter bij de wijn :-) Van de overige onderdelen van het gerecht hoef ik denk ik de recepten niet te geven. De uien bak je op laag vuur mooi zacht (dit duurt ca. 20-30 min). De ontbijtspekplakjes bak je uit. De rijst en sperziebonen kook je. De lever bak je op het laatst kort op hoog vuur. Rode wijnsaus Ingrediënten kalfsjus:
  • 2 sjalotjes
  • 2 el olie
  • 200 gr kalfspoulet
  • 200 ml rode wijn
  • 300 ml kippenbouillon
Ingrediënten rode wijnsaus:
  • 1 sjalotje
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 el olie
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el kersenjam
  • 150 ml rode wijn (bij voorkeur de Barbera)
  • 0,5 tl koekkruiden
  • 150 ml kalfsjus (zie boven)
Bereiden van de kalfsjus:
  1. Snipper de sjalotjes.
  2. Verhit de olie in een wat hogere pan. Voeg de poulet toe en bak deze wat aan.
  3. Voeg daarna de sjalot toe. Pas op dat deze niet verbrandt.
  4. Blus af met de rode wijn en kook in tot ongeveer 1/3.
  5. Voeg dan de kippenbouillon toe en laat het geheel een uurtje zachtjes koken.
  6. Giet het mengsel door een zeef.
  7. De gezeefde vloeistof is de kalfsjus.
Bereiden van de rode wijnsaus
  1. Snipper het sjalotje en snijd de wortel en bleekselderij in stukjes.
  2. Verhit de olie in een wat hogere pan. Voeg de sjalot, wortel en bleekselderij toe en fruit op zacht vuur samen met de tijm, laurier en rietsuiker.
  3. Als het sjalotje glazig ziet en de suiker gesmolten is en wat stroperig voeg dan de rode wijn toe met de koekkruiden.
  4. Kook dit zover in tot er een dikke stroperige saus over is. Laat het niet aanbranden.
  5. Voeg dan de kalfsjus toe en breng de saus aan de kook.
  6. Giet de saus daarna door een grove zeef.
  7. Serveer de saus bij de lever met de uien en het spek en serveer er rijst en sperziebonen bij.
[post_title] => Barbera en gebakken lever met rode wijnsaus [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => barbera-en-gebakken-lever-met-rode-wijnsaus [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2022-11-01 10:44:00 [post_modified_gmt] => 2022-11-01 09:44:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://www.hapjesenhakken.nl/?p=4649 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) test

27 okt

Barbera en gebakken lever met rode wijnsaus

Het blijkt dat in tijden van crisis of stress men terug verlangt naar smaken van vroeger. Voor mij is lever met spek en uien er één van. M’n moeder deed er wel […]

Lees meer ››
25 okt

Barolo en paddenstoelentruffelrisotto

Wat werd ik vandaag weer een ervaring rijker! Bij een mooie, klassiek gemaakte, Barolo van Elena Giuseppe wilde ik een paddenstoelen-truffelrisotto maken. Ik ben wat gaan experimenteren en ondanks dat vond ik […]

Lees meer ››
14 okt

Montepulciano d’Abruzzo en melanzane

Montepulciano d’Abruzzo is precies wat het zegt te zijn: een wijn gemaakt van de montepulcianodruif in de regio Abruzzo. Deze regio ligt aan de oostelijke kant van Italië in het midden van […]

Lees meer ››
24 sep

Soave classico met gevulde avocado met Hollandse garnalen

Soave classico blijkt geweldig te combineren met gevulde avocado met Hollandse garnalen. Soave is een witte wijn uit het Noorden van Italië en meer specifiek uit Veneto. De wijn wordt voornamelijk gemaakt […]

Lees meer ››
23 mrt

Verdeca en de balletjes van Jo

Verdeca en de balletjes van Jo horen gewoon bij elkaar. Beide zijn uitermate authentiek, hebben hun wortels lokaal en zijn eigenlijk ook gewoon een vondst gebleken in de handen van hen die […]

Lees meer ››
13 mrt

Lambrusco en sweet and sour spareribs

Lambrusco heeft helaas bij veel mensen helaas nog een verkeerde associatie. Een herwaardering is wat mij betreft echt nodig. Een klasse variant kan namelijk heel erg lekker zijn! Vooral bij wat vettig […]

Lees meer ››

Hapjes & Hakken

hettie@hapjesenhakken.nl

Menu

  • Home
  • Berichten
  • Rubrieken
  • Over H&H

Rubrieken

Weetlust
Inspirerende boeken
Smaakvolle kunst
Verrukkelijke adressen
Mans' moestuin
Mooie producten
Heerlijke wijnen
Prachtige combinaties
Vergelijkender wijs
Recept recensies
© 2020 - 2025 | Hapjes & Hakken
Ontwerp: We're Someone & Realisatie: Delta IT