Logo Hapjes en Hakken
  • Home
  • Berichten
  • Rubrieken
  • Over H&H
Weetlust
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Inspirerende boeken
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Smaakvolle kunst
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Verrukkelijke adressen
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Mans moestuin
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Mooie producten
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Heerlijke wijnen
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Etenswaardigheden
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Prachtige combinaties
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Vergelijkende wijs
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››
Recept recensies
Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
Lees verder ››

WP_Post Object ( [ID] => 4589 [post_author] => 2 [post_date] => 2022-10-21 23:09:46 [post_date_gmt] => 2022-10-21 21:09:46 [post_content] => Als ik opschrijf landwijn dan is dat de letterlijke vertaling van “vin de pays”. Het klinkt alsof het daarmee ook niet veel is, maar dat is bij deze niet het geval! De reden dat hij geen appellation heeft komt doordat hij van de Bordeauxdruiven Merlot en Cabernet Sauvignon en daarnaast Carignan gemaakt is. Opvallend, wat mij betreft, is dat de cabernet ook nog 8 maanden houtrijping heeft gehad. Dat klinkt toch niet als een simpel landwijntje? Het is een frisse, droge wijn waarvan ze zelf zeggen dat hij zeer veelzijdig is. Ik vond hem heerlijk bij m’n favoriete linzenschotel met pittige worstjes. Het liefst eet ik er lamsmerguez bij, maar… het valt niet (meer) mee die te verkrijgen. En waarom deze wijn “de neus” heet? Dat was de bijnaam van de helaas overleden eigenaar van dit château. Hij was een verzekeringsagent en wijnjournalist uit België die bekend stond als een begenadigd proever. Linzenschotel met pittige worstjes Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 gr kleine gedroogde groene of bruine linzen (Puy of Berry) of 1 blik van ca. 400 gr uitlekgewicht
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el olie/boter
  • 2 uien
  • 1 grote of 2 kleine winterwortel(en)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn (bij voorkeur de wijn die je er ook bij drinkt)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 el oregano
  • 4 of 8 merguez of andere pittige (kleine) worstjes (ca. 400 gr in totaal)
  • 2 bosuitjes
Bereiden:
  1. Kook de linzen in ruim water met het het bouillonblokje gaar en giet ze daarna af.
  2. Snipper ondertussen de ui. Snijd de wortel en bleekselderij in stukjes.
  3. Verwarm in een braadpan 2 el olie/boter. Voeg de uien, wortel en bleekselderij toen en pers de knoflookteentjes erboven uit.
  4. Schuif als de uien glazig zien het groentemengsel wat opzij in de pan en bak de tomatenpuree enkele minuten. Meng daarna de tomatenpuree door de groeten.
  5. Blus af met de rode wijn. De alcohol zal verdampen.
  6. Voeg het blik met de gepelde tomaten toen evenals de oregano en roer alles goed door.
  7. Doe dan de deksel op de pan en laat het gerecht ca. 30 min op laag vuur stoven. Het kan ook korter,  want de groenten zijn vrij snel gaar, maar de smaken vermengen zich wat beter als het wat langer kookt. Voeg de laatste 10 min de linzen toe.
  8. Bak de worstjes in de resterende 2 el olie/boter tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  9. Snij de bosui in ringetjes.
  10. Schep de linzen op en bord. Leg de worstjes erop/erbij en garneer met de bosui.
[post_title] => Linzenschotel met pittige worstjes en een rode landwijn uit de Languedoc [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => linzen-met-pittige-worstjes-en-een-rode-landwijn-uit-de-languedoc [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2022-10-21 23:29:50 [post_modified_gmt] => 2022-10-21 21:29:50 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://www.hapjesenhakken.nl/?p=4589 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) test

21 okt

Linzenschotel met pittige worstjes en een rode landwijn uit de Languedoc

Als ik opschrijf landwijn dan is dat de letterlijke vertaling van “vin de pays”. Het klinkt alsof het daarmee ook niet veel is, maar dat is bij deze niet het geval! De […]

Lees meer ››
19 okt

Pulled konijn in mosterdsaus met Pinot Blanc uit de Elzas

Zoals toegezegd ook een wilderecept bij deze pinot gris uit de Elzas. Konijn in mosterdsaus is het geworden en die was me er toch lekker bij! “Is dit konijn wat ik op […]

Lees meer ››
18 okt

Gemarineerde kastanjechampignons in tempurabeslag met Pinot Blanc uit de Elzas

Het wildseizoen is officieel 15 oktober weer begonnen! Wat mij betreft veranderen we het echter in wild- èn paddenstoelenseizoen om ook tegemoet te komen aan de snel groeiende groep vegetariërs en flexitariërs. […]

Lees meer ››
15 okt

Costières de Nîmes wit met zeebaars met pastis en risotto

Dit keer had ik een kant en klaar advies gevonden mbt een gerecht, inclusief in welk boek het recept stond (Franse Odysse van Rick Stein), waarvan het verhaal rond ging dat het […]

Lees meer ››
10 okt

Minervois met stamppot van pastinaak, rode kool, appel en rookworst

Dan lees je dat minervois goed samen gaat met rookworst en dan tref je deze geweldenaar! Wat een wijn!!! Deze wijn van Château Sainte Eulalie is dan ook gemaakt van syrah, carignan […]

Lees meer ››
8 okt

Costières de Nîmes rood met boeuf bourguignon

Ik dacht altijd dat als je dezelfde wijn maar door een gerecht deed als degene die je er bij dronk dat het dan wel goed zou komen, maar zo simpel blijkt het […]

Lees meer ››
7 okt

Corbières met gehaktballen van de Librije

Gehaktballen? Ja! Op zoek naar een gerecht bij een Corbières lees ik overal dat gehaktballen er lekker bij zouden zijn. Dan maar op zoek naar de lekkerste gehaktballen. En… eerlijk is eerlijk… […]

Lees meer ››
7 okt

Corbières met chili sin/con carne

Ja hoor! Dit werkt goed…. deze rode Corbières bij een pittige chili sin carne. Overigens ging hij ook goed bij de variant “con carne”. Corbières is een gebied in de Languedoc in […]

Lees meer ››
5 apr

Rode Côtes du Ventoux en een traybake met kip en geroosterde groenten

Weet je wat ik nu zo leuk vind? Om deze wijn met een klassieke blend van grenache en syrah te combineren met een zeer hedendaags gerecht. Het makkelijkste is natuurlijk om vlees […]

Lees meer ››
13 mrt

Geselecteerd: Domaine Preignes le Vieux, Réserve du Domaine 2020

Uit iedere Perswijn deel ik hier de door hun proefpanel van experts geselecteerde lekkerste wijnen die daarnaast laag in prijs zijn en in het vrijwel het grootste deel van het land te […]

Lees meer ››

Hapjes & Hakken

hettie@hapjesenhakken.nl

Menu

  • Home
  • Berichten
  • Rubrieken
  • Over H&H

Rubrieken

Weetlust
Inspirerende boeken
Smaakvolle kunst
Verrukkelijke adressen
Mans' moestuin
Mooie producten
Heerlijke wijnen
Prachtige combinaties
Vergelijkender wijs
Recept recensies
© 2020 - 2025 | Hapjes & Hakken
Ontwerp: We're Someone & Realisatie: Delta IT