Methode
Bij de 3 grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) en een lokale viswinkel in een klein-middelgrote gemeente in Brabant hebben we alle aanwezige verpakkingen koud gerookte zalm gekocht (en een doos mondkapjes ;-)) Dat waren in totaal 16 verpakkingen.
Vervolgens hebben we ze allemaal genummerd en de volgende informatie verzameld. De prijs is teruggerekend naar 100 gr. Er was een verpakking van 90 gram en er waren ook van 200 gr.

De theorie
Grofweg heb je twee soorten:
- Zalm uit de Atlantisch Oceaan (Noors, Schots, Ijslands, Iers enz.). Deze is altijd kweek, dus ook die met het bio keurmerk en die van Fishtales (= duurzaam Nederlands merk).
- Zalm uit de Stille Oceaan (eigenlijk altijd Sockeye = een soort zalm). Dit is wilde zalm. De wilde is van nature veel roder van kleur dan de kweek die kunstmatig op kleur wordt gebracht door ze bijvoorbeeld te voeren met “rood” voer.
Er zijn 3 keurmerken: ASC, MSC en bio. ASC wordt gebruikt voor de “fatsoenlijk” geproduceerde kweek en de MSC voor de wilde. Daarnaast of los daarvan kan een zalm een bio keurmerk krijgen. Bio is ook gewoon kweek. Bij de Keuringsdienst van Waarde of bij Goodfish kun je de waarde van dergelijke labels vinden.
De praktijk:
Als ik het plat sla hebben we het volgende geleerd:
- De door ons gekochte gerookte zalm is totaal niet lekker als je echt kritisch proeft. Je proeft alleen rook en zout in verschillende verhoudingen, maar allemaal heftig. Daarnaast waren er wat verschillen in vettigheid en structuur. Je proeft überhaupt geen vis meer…. bij geen enkele.
- De prijsverschillen proef je eigenlijk niet terug. Gemiddeld betaalden we in november 2021 € 4,05 per 100 gr. De goedkoopste is € 2,25 en de duurste € 5,59.
- Wij proefden geen duidelijk verschil in wel/niet hout gerookt, meest zoute zalm voor wat betreft gr zout/per 100 gr vis proefde niet het meest zout, intens gerookte smaakte of rook niet het meest naar rook.
- Wij proefden wel verschil tussen wild en kweek, maar hadden tegen de verwachting in een voorkeur voor de gekweekte als je kijkt naar gebruik in de keuken.
Dit betekent dat je het beste de keuze kunt maken o.b.v.:
- Duurzaamheid: dan kiezen voor die van Fishtales. Die is bijvoorbeeld ook duurzaam op het gebied van de arbeidsomstandigheden voor de mens en dus op meer terreinen dan ASC en FSC . Bio en ASC worden door Good Fish gelijkelijk beoordeeld.

- Prijs: dan kiezen voor alle soorten van de LIDL of de Olav’s van de Albert Heijn
- Waar je het voor wilt gebruiken:
- Zalm in de hoofdrol zoals bij zalm op toast: Smaak is dan meest bepalend. Wij kozen voor: Bio gerookte zalm LIDL. Intens gerookte zalm AH, Sockeye gerookte zalm Lidl.
- Zalm in een (belangrijke) bijrol zoals bij een bonbon van zalm: Structuur is dan meest bepalend en vervolgens de smaak. Onze keuze: Intens gerookt zalm AH en Bio gerookte zalm AH.
- Zalm als smaakmaker in een groter geheel zoals in een pasta: Dan moet deze hoog op smaak (dus veel rook en zout) zijn en dan hoef je niet de duurste Wij kozen voor: Olavs’s gerookte zalm AH, Noorse gerookte zalm LIDL, Sockeye gerookte zalm LIDL
Als we een overall winnaar zouden moeten uitkiezen dan wordt het Bio Noorse Zalm Nautica van de LIDLof de Intens gerookt zalm van de Albert Heijn als prijs je niet uitmaakt.

Of…. Volgens de kenners moet je op dit soort adressen ook niet je gerookte zalm kopen, maar wij denken dat de meeste Nederlanders dat wel doen. Naar een mooi ambachtelijk adres gaan is natuurlijk altijd het beste.
Of….. Volgens Good Fish, die gaat over duurzame visserij kun je van de supermarkten het beste kopen bij de Ekoplaza of de Plus. Op de site van Good Fish kun je ook de duurzame ambachtelijke adressen vinden. Fishtales is altijd een goed idee. Dat is toch wel het meest duurzame merk.
Of….. Volgens de kenners (mensen uit het vak) is de Sockeye van de supermarkt beter dan de kweek (AD-test gerookte zalm). Wij hadden dat ook verwacht te proeven, maar dat was niet het geval. Het kan natuurlijk ook zijn dat onze smaak al zo verpest is dat we aan deze smaak het meest gewend zijn.
Of…… Neem iets anders…. Niet voor niets staat dit soort gerookte zalm bij de betere restaurants nooit op de kaart. Als ik een supermarkt alternatief zou moeten kiezen dan zou ik gerookte forelfilet nemen of……is dat omdat ik voorlopig echt geen gerookte zalm meer kan zien?